Erik 2

Dagens medicin - nytt från PURE studien, kolhydrater inte fett

Recommended Posts

Ni har väl redan sett och läst men för spridningens skull ;-)

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/08/29/kolhydrater-pekas-ut-som-bov-i-global-naringsstudie/?utm_campaign=DagensMedicin-dagliga_170829_Kolhydrater pekas ut som bov i global näringsstudie&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=cd2640fe16f1472a9d8681e83762354a&elq=790a3fff284d4ec18e8b1f3b7d8ae359&elqaid=9986&elqat=1&elqCampaignId=7019

Baserat på en uppföljning av mer än 135 000 personer i 18 länder anser forskaren Mahshid Dehghan och hennes kollegor att deras resultat ger ytterligare belägg för att Världshälsoorganisationen WHO bör ändra sina rekommendationer om intag av olika näringsämnen. I dagsläget anger dessa att fett ska utgöra mindre än 30 energiprocent medan mättade fetter ska utgöra högst 10 procent.

Men enligt forskarna bortser dessa rekommendationer från faktumet att kolhydrater redan utgör den absolut högsta energiprocenten i kosten hos många människor i låg- och medelinkomstländer, vilket alltså enligt studien är kopplat till sämre överlevnad. Däremot såg man ingen sådan koppling för fett och inte heller här någon koppling mellan högt fettintag och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Att rekommendera dieter med väldigt låga i energiprocent från kolhydrater vill dock inte forskarna heller göra, utan de pekar snarare på att man ska undvika extremer åt bägge hållen. I själva verket tycktes den kosthållning som är mer vanlig i västvärlden – med mer jämn fördelning med fett och kolhydrater – vara mest gynnsam.

I en separat presentation visar forskarna också att sambandet mellan högt intag av frukt, grönsaker och baljväxter och bättre överlevnad, som enligt dem setts i flera observationsstudier i västvärlden, Kina och Japan, också tycks gälla i flera låg- och medelinkomstländer. Det är alltså inte kolhydrater i frukt och grönt som verkar skadligt utan snarare bland annat det tillsatta sockret i många livsmedel. Dock verkade det finnas ett tak där ytterligare frukt och grönt inte var kopplat till mer nytta, enligt resultaten.

Joep Perk, som är kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, tycker att resultaten är intressanta.

– De visar att vi är inne i en global kolhydratexplosion som i stort är driven av livsmedelindustrin. Samtidigt visar resultaten vägen tillbaka till en mer hjärtvänlig kost och jag tycker det är speciellt roligt att de pekar på nyttan på billiga baljväxter, säger han.

 

  • Gilla 6
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför ser man inga braskande rubriker om detta....   

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  1.  Från  Davidnludwigs  twitter  konto:
     
    Retweetad
     
     
     
    G
     
    Direktmeddelande
  2.  

    Some say low-fat studies don't look at sufficiently low levels of fat intake. In PURE study mortality keeps going up http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext 

    Översätt från engelska
     
    DIbDO99UEAALv7p.jpg
    3 svar39 retweets71 gillanden
    Svara
     3
     
    Retweetad
     39
     
     
    Gilla
     71
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Från David Ludwigs Facebook .
David Ludwig, M.D., PhD

EAT FAT TO LIVE LONG!
A huge international study found that higher carbohydrate consumption was related to increased mortality, whereas dietary fat was protective. This observational study can't prove cause and effect. But since dietary fat was considered public health enemy #1 for decades, health-conscious people (at least in higher income countries) typically ate low-fat diets. So "confounding" might tend to bias results against a benefit for fat consumption.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här är en liten sammanfattning som kom innan själva studien kom: 

https://www.docsopinion.com/2017/02/27/carbs-fats-heart-disease-pure-study/

Men tolkningen av den stora studien är väldigt enhetlig. Se t ex https://www.statnews.com/2017/08/29/fat-nutrition-study/

Men jag tittade in på vår egen lokala version av "Bagdad Bob" och hen skrev på sin humor(?) sajt 

 "Så om man nu är så korkad så man vill fortsätta att fokusera på olika energiprocent av kolhydrater, fett och protein som den bra markören för en bra diet, så ska du alltså bara fortsätta att äta som alla andra du ser runt omkring dig."

Men hen skrev på sin tid även "Påståendet att insulin gör dig fet är en stor fet lögn!" Så PURE visar bland annat återigen att Ancel Keys hade fel om fet och kolhydrater(Även om det bara är epidemiologi). 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är bra att vara påläst om PURE-studien. Att den är större och viktigare än Ancel Keys studier är det ingen tvekan om(. Men epidemiologi är  epidemiologi,så det är bra att vara påläst:

         http://www.medscape.com/viewarticle/884937?      Om den länken inte fungera prova denna:     http://wb.md/2gpMF5Q 

                 På sid. 4 står  det:   " Commenting on this at her hotline presentation, PURE co–lead author Dr Mahshid Dehghan (McMaster University) said: "The upper levels of saturated fat intake in our study (mean 10%–13% of dietary energy) was associated with a significantly reduced mortality compared with low levels of saturated fat, and very low saturated-fat intake appears harmful. Current guidelines that recommend total fat below 30% and saturated fat below 10% of energy intake are not supported by our data.""

På         På

                

       På 

                 

För att få lite perspektiv på frågan så kan man läsa denna text från 2002 av Uffe Ravnskov:   

pa=NXdTOxTRJ6ocdQ9S6F67L78EyR94YXD%2BYlYwsoLdrUXC3pB7oylqoVpfCfv0Rv29LCEJNCrbkqLWYvqLrhntWA%3D%3D#vp_1 

 

A-hypothesis-out-of-date.pdf

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Paleo mom: https://www.thepaleomom.com/pure-truth-new-low-carb-best-study/

"So, do the PURE study’s findings show that a higher fat intake and lower carb intake can really extend our lives? Or does it show that people eating higher fat diets tend to live in areas that have more wealth, more access to diverse food, better sanitation, more medical care, and higher standards of living than people who are living on almost nothing but starchy plant matter? There’s no way to know for sure, but it’s likely that non-dietary factors were playing a strong role in these mortality trends!

At best, we could take a leap of faith and assume this study reflects some degree of cause-and-effect for the populations it analyzed. And, if that’s the case, the findings are old news: a high intake of refined carbohydrates is bad (check! We’ve known that one for awhile), a moderate intake of fat is good (check! That seems to be the sweet spot according to the preponderance of evidence), and we should be okay if we don’t go crazy with our saturated fat intake (13% of total calories is reasonable, and those of us who recognize the value of high-quality, nutrient-dense animal products are generally not total saturated fat phobes)."

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.