Jump to content

”Det kommer att kosta dig en slant” – effekten av kolhydratrestriktion på sjukhus


Recommended Posts

chris-1-1600×1062

Det här är ett översatt inlägg av Dr Christopher Stadtherr, sjukhusanställd allmänläkare som nyligen börjat samarbeta med Diet Doctor/Kostdoktorn.

Det kommer att kosta dig en slant,” sa hon varje gång jag bad om att få undersöka henne – en kvinna i 80-årsåldern som var inlagd för en komplicerad infektion som hängde ihop med ett nyligen genomfört ingrepp som skulle kräva ytterligare kirurgi och, dessvärre, ytterligare ett ingrepp efter det.

“Min typ av patient, ändå,” tänkte jag, och uppskattade att hennes sinne för humor var intakt trots omständigheterna, och jag hade verkligen rätt. Hon var inte bara en glädje att ha att göra med varje dag, hon var dessutom ett strålande exempel på den påverkan kolhydratrestriktion kan ha när det gäller att ha kontroll på diabetes på sjukhus.

Hon var en envis gammal kvinna, men jag lät inte det stoppa mig. Att framföra ett budskap till en patient kan vara svårt för sjukhusläkare på grund av de speciella förhållanden som gäller när det är mer akuta ärenden. Till skillnad från en läkare på en annan typ av mottagning som kan lära känna patienten över längre tid och under många besök, får sjukhusläkaren ofta rollen av budbärare av dåliga nyheter. Man måste ofta diskutera stora beslut första gången man träffar en patient, med mycket lite tid att känna in och förstå hur den andra personen fungerar.

Den här situationen var inte annorlunda. Utöver att förklara den förväntat komplicerade behandlingen för hennes infektion, kände jag mig dessutom tvingad att förklara för henne hur vården hade misslyckats under de senaste över 40 åren när det gällde att hantera hennes kroniska sjukdomer. Hon hade haft typ 2-diabetes i många år, komplicerat av en kronisk njursjukdom, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Dessutom var hon sjukligt fet, led av högt blodtryck och svår reumatism. Det bara skrek “insulinresistens”, både om hennes journal och från henne där hon satt framför mig.

Hon var så frustrerad över komplikationerna av sin operation och över att hon behövde komma tillbaka till sjukhuset, så jag kände att mitt första möte med henne inte var det rätta tillfället att hålla min vanliga föreläsning om näringslära och den roll det spelade när det handlade om diabetes. Jag skulle komma tillbaka tidigt nästa morgon och skulle då se till att det fanns gott om tid att diskutera de frågorna.

Kan du rekommendera något annat, doktorn?” bönföll hon mig.

Jag hade kanske missbedömt henne. Eller också kände hon på sig att någonting höll mig tillbaka. Det spelade ingen roll… Jag var beredd.

Jag gav henne en ärlig bild av hennes metabola hälsa – mycket rakt på sak, den var en tickande bomb. Hon hade utvecklat diabeteskomplikationer i årtionden och alla agerade som om framskridandet av sjukdomen var en oundviklig naturlag som medförde att hon blev beroende av många olika typer av läkemedel för att hantera var och en av sina diagnoser. Hon höll med om analysen av dessa olyckliga omständigheter och framförde också egna synpunkter på sin vacklande hälsa.

Råd om att dra ner på kolhydrater

För bästa resultat rådde jag henne att äta LCHF-kost bestående av riktig mat – och att ta det på allvar som om det gällde liv eller död. Vid hennes ålder finns inte tiden att långsamt vänja sig vid livsstilen; hennes metabola hälsa krävde en dramatisk och omedelbar förbättring. Om hon skulle ha någon som helst chans att få bukt med den här infektionen, behövde hon ha sitt blodsocker under kontroll. Jag förklarade att förhöjt blodsocker fungerade som bensin på en brasa. Infektioner i samband med okontrollerad diabetes är riktigt problematiska och svarar helt enkelt inte speciellt bra på standardbehandling.

Hon lyssnade till mitt resonemang och försäkrade mig om att hon skulle ge kolhydratrestriktion en chans eftersom konceptet verkade fullkomligt rimligt för henne. Hon medgav att hon till och med funderat på att ge upp genom att inte genomgå nästa operation, vilket skulle ha inneburit att hon gick en snar död till mötes samtidigt som hon skulle bli helt beroende av andra på grund av sängliggande. Fullt förståeligt, hon var trött efter sin senaste operation och kunde bara inte föreställa sig att gå igenom rehabilitering igen. Hon uppskattade ändå tanken att operationen åtminstone skulle ge henne en chans att fungera igen.

Kanske ännu viktigare, hon älskade att en enkel kostomläggning tillbaka till det sätt hennes föräldrar och farföräldrar åt kunde innebära en stor fördel för hennes hälsa. Hon mindes tydligt tiden då hennes familj alltid visste varifrån maten kom. Värdet av riktig mat nedgraderades med tiden och hennes hälsa blev samtidigt allt sämre. Nu, för första gången i sitt vuxna liv, hade någon försett henne med ett kraftfullt verktyg som kunde hjälpa henne att ta tillbaka den hälsa som varit lidande under så lång tid.

chris-2-1600×889

Efter några uppmuntrande ord om att hennes situation inte var så hopplös och att hon fortfarande hade en möjlighet att göra skillnad, bestämde hon sig för att genomföra operationen och att verkligen göra ett ordentligt försök att dra ner på kolhydraterna.

Effekten av att dra ner på kolhydrater

Det här fallet fungerar som en strålande exempel på fördelarna med att dra ner på kolhydrater, något jag ser hela tiden på sjukhuset. Effekten förstärks av det faktum att min patient lades in på sjukhuset en dag innan mitt första besök och hade alltså initialt fått sjukhusets “diabeteskost” som innehåller 60 gram kolhydrater per måltid, tre gånger per dag. Hennes blodsocker låg stadigt över 8,3 mmol/l och hon fick en varierande dos insulin vid varje måltid (snabbverkande insulin före/vid måltid, där dosen är baserad på blodsockernivå).

Det här är vad som hände efter min ordination att dra ner på kolhydraterna:

chris-3-1600×1375

Den röda pricken visar när jag införde begränsningen på 45 gram kolhydrater och rådde henne att äta så lite kolhydrater som möjligt för att kunna hantera sitt blodsocker på absolut bästa sätt. Inom tre dagar såg man en markant förbättring av blodsockret och en stark trend mot bättre blodsockerkontroll. Från den dagen behövde hon heller inte insulininjektioner. Inom åtta dagar med kolhydratrestriktion normaliserades hennes blodsocker på mindre än 5,5 mmol/l … och det helt utan insulin.

Att dra ner på kolhydrater fungerar

De här resultaten är typiska – jag ser varje dag den här snabba förbättringen när det gäller blodsockerkontroll. Det här speciella fallet valdes för att illustrera effektiviteten av kolhydratrestriktion där jag har tillgång på data som visar hur patienten mådde innan mina råd och även under flera dagar efter. Tack och lov behöver de flesta patienter inte sjukhusvård under så många dagar.

I slutet av min arbetsvecka var patienten fortfarande inlagd, hon väntade på sin andra operation och med sin nya kolhydratbegränsade livsstil överträffade hon sig själv när det gällde att hålla sitt blodsocker under kontroll. Trots att det var en mängd faktorer som skulle avgöra hur hon svarade på behandlingen, kan jag vara säker på att hennes diabetes inte längre var en komplicerande faktor. Som resultat av förbättrad blodsockerkontroll hade hon fått en mycket bättre chans att övervinna infektionen.

Resultatet talar för sig själv: att dra ner på kolhydrater ger förbättrad blodsockerkontroll. Under loppet av en dryg vecka normaliserade min patient sitt blodsocker med en enkel åtgärd som är snabb, säker (inget behov av insulin eller andra läkemedel) och gratis (ingen kostnad tillkommer). Den här behandlingsmodellen har kraften att revolutionera vården av diabetiker som är inlagda på sjukhus. Medan det naturligtvis hjälper att ha med sig sjukhusets övriga personal för att åstadkomma liknande resultat, kan det ändå göras när som helst och var som helst. Allt som krävdes här var en ögonöppnade diskussion mellan läkare och patient.

Jag kände mig lite skyldig för att jag inte hade med mig några slantar för att “avlöna” min patient för mina dagliga undersökningar, så vid mitt fjärde besök gav jag henne en sedel. Hon avböjde artigt. Hon tackade mig emellertid för de nya positiva framtidsutsikter hon nu hade. Förbi var dagarna när hon kände hopplöshet över att hantera sin diabetes och alla medföljande krämpor. Nu siktade hon på fullt tillfrisknande och på att fortsätta övervinna diabetes med riktig mat. Med resultat som hennes skulle jag gladeligen betala en slant varje dag.


Dr. Christopher Stadtherr

Mer

LCHF för nybörjare

Diabetes – så kan du normalisera ditt blodsocker

Framgångsberättelser

Diabetes

Video om LCHF

Tidigare med Dr Stadtherr

Min väg till LCHF

En dag i en LCHF-läkares liv

Inlägget ”Det kommer att kosta dig en slant” – effekten av kolhydratrestriktion på sjukhus dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...