Jump to content

Taubes i Stockholm


Peter B

Recommended Posts

Den som tänker gå på detta event med Gary Taubes kanske borde börja med att läsa hans bok "The case against sugar". En tegelsten på 365 sidor inklusive noter och litteraturförteckning. De som tycker att detta är väl mastigt att forcera på vetenskaplig engelska kan nu glädja sig åt att boken kommit ut på svenska, med titeln "Bevisen mot socker": https://www.karnevalforlag.se/bocker/bevisen-mot-socker/

Det ska bli intressant att se recensionerna i svenska media. Jag skrev själv en liten recension när jag läst den engelska upplagan i januari i år. Jag hittade då ingen lämplig plats att publicera den på, men här kommer nu min recension:

Är socker ett gift?

Socker finns naturligt i många livsmedel, till exempel frukt och bär. Men raffinerat socker, sockerkristaller som endast innehåller molekylen sackaros, finns inte någonstans i naturen. Mycket pekar på att sackaros, som vi brukar kalla rörsocker, betsocker, eller helt enkelt ”socker” när vi köper det i affären, inte bör betraktas som ett livsmedel. Det bör snarare klassificeras som en drog, ett beroendeskapande gift, ungefär som nikotin, kokain eller heroin. Med den skillnaden att socker har en större spridning i befolkningen än nikotin och att mångdubbelt fler människor fått sina liv förstörda av socker än av kokain och heroin tillsammans.

Detta är den enda möjliga slutsatsen efter att ha läst The Case Against Sugar (ungefär ”anklagelseakten mot socker”) av Gary Taubes. Författaren är vetenskapsjournalist och har tidigare skrivit böckerna Good Calories, Bad Calories och Why We Get Fat. Den sistnämnda finns på svenska med titeln Varför blir vi feta? Och vad vi ska göra åt det.

Gary Taubes går systematiskt igenom sockrets historia, hur de vita kristallerna har börjat användas av den ena folkgruppen efter den andra, från att de var en lyxprodukt för de rikaste i Europa på 1500-talet fram till att raffinerat socker nått ut till inuiterna på Kanadas tundra och de mest isolerade öbefolkningarna i Stilla Havet. Hos varje befolkningsgrupp har det åtföljts av vissa sjukdomar som tidigare inte funnits hos folkgruppen; först karies, som utvecklas ganska snabbt, därefter sjuklig övervikt hos en stor del av befolkningen. Till slut det som förr kallades åldersdiabetes, men som nu drabbar även unga människor. Det finns folkgrupper som inte hade tillgång till socker för femtio år sedan men där nu varannan vuxen har diabetes.

The Case Against Sugar är på 286 sidor plus 80 sidor noter och källförteckning. Det är en imponerande forskningsinsats som Gary Taubes har utfört. I de avslutande kapitlen presenterar han den nyare forskning som kopplar hög konsumtion av socker till hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och även cancer. Därmed kan socker utpekas som åtminstone medskyldigt till hela det sjukdomskomplex som tidigare kallades ”civilisationssjukdomar” och numera ”välfärdssjukdomar”. Man kan fundera på vad som är civiliserat med att få tänderna utdragna på grund av karies eller om det är välfärd att få benen amputerade på grund av långt gången diabetes.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...