Jump to content

Normalkosten = svält?


Josef Boberg
 Share

Recommended Posts

”Numera när jag ser en gravt överviktig person – så tänker jag att där går en till som håller på att SVÄLTA sig själv till döds – i meningen att han/hon lider av AKUT brist på ortomolekylär föda = artegen mat.” - slut citat härifrån

http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907

 

Är det "rätt" tänkt ?

Link to comment
Share on other sites

Om du med ortomolekylär föda menar näringstät sådan så är ju fett abslut inte närinstätt det heller. A-vitamin finns i smör och grädde men mineralmässigt är det ju ingen höjdare.

 

Jag håller dock med dig om att den som äter en massa raffinerad mat får i sig för lite mikronäringsämnen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man kan vara jätte fet och dö av näringsbrist. Inre organ och muskler kan förtvina så mycket att man inte kan leva längre, trots man går upp i vikt hela tiden. Det är för att fettlagring går före att ge energi till behövande celler när man äter fel (och har insulinresistans) och energin tas då från fel ställen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om du med ortomolekylär föda menar näringstät sådan så är ju fett abslut inte närinstätt det heller. A-vitamin finns i smör och grädde men mineralmässigt är det ju ingen höjdare.

 

Jag håller dock med dig om att den som äter en massa raffinerad mat får i sig för lite mikronäringsämnen.

Jag har Googlat på näringstät mat - och fann bl a det här

http://forberedd.se/naringstat-mat-som-haller-dig-matt-och-ger-energi

 

Så nu är det frågetecknet uträtat - för min del.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm!

 

Jag tycker att bra mat ska bidra med byggstenar och inte bara vara tom energi

Rena kolhydrater är egentligen den enda energin som kan existera i kroppen helt utan att vara byggsten

 

Fetter i sig är viktiga byggmaterial för cellmembran även om dom kan raffineras till att vara fria från aminosyror och vitaminer

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Man kan vara jätte fet och dö av näringsbrist. Inre organ och muskler kan förtvina så mycket att man inte kan leva längre, trots man går upp i vikt hela tiden. Det är för att fettlagring går före att ge energi till behövande celler när man äter fel (och har insulinresistans) och energin tas då från fel ställen.

 

Det är hemskt mycket som är farligt med övervikten som man (jag) inte visste förr. Tex att man kan ha enorm näringsbrist. Det hemskaste var nog fettlagringen på de inre organen. Levern tar lika mycket skada av extrem fetma som av alkohol.

Link to comment
Share on other sites

Det är hemskt mycket som är farligt med övervikten som man (jag) inte visste förr. Tex att man kan ha enorm näringsbrist. Det hemskaste var nog fettlagringen på de inre organen. Levern tar lika mycket skada av extrem fetma som av alkohol.

 

”Numera när jag ser en gravt överviktig person – så tänker jag att där går en till som håller på att SVÄLTA sig själv till döds – i meningen att han/hon lider av AKUT brist på ortomolekylär föda = artegen mat.” – slut citat härifrån.

Link to comment
Share on other sites

”Numera när jag ser en gravt överviktig person – så tänker jag att där går en till som håller på att SVÄLTA sig själv till döds – i meningen att han/hon lider av AKUT brist på ortomolekylär föda = artegen mat.” – slut citat härifrån.

 

Så behöver ju inte vara fallet, en person kan överkonsumera "rätt" mat också. Just citatet i sig är väldigt generaliserande.

Link to comment
Share on other sites

Om man ser till rubriken på tråden så anser jag inte att normalkosten är lika med svält. Att lida brist på näringsrik mat är nog ganska ovanligt i västvärlden, det är väl oförmågan att införskaffa den pga för lite pengar eller okunskap isf. Att gravt överviktiga skulle ha svårt med det ekonomiska ser jag som det mindre troliga alternativet då de genom att sluta köpa skräpmat får mer pengar över till riktig mat.

 

Jag håller med Valin i det hon säger, kanske att det kunde preciseras lite mer? Som överviktig kan man säkert äta näringsriktigt också, men kombinera det med att unna sig fredagsmys lite för ofta :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Konceptet bränslepartitionering är relevant här och det är extremen av detta som Leo tar upp här ovan. Kroppen kan inte övervaka vad man stoppar i sig utan bara vad som förbränns. Det här är väldigt viktigt att förstå och det gäller i synnerhet om man är intresserad av att förstå hur LCHF-kost åstadkommer sådan mättnad.

 

Stoppar man i sig fel saker så är det således möjligt att fel saker förbränns (inte det man stoppar i sig). Konkret, en kolhydratrik kost för en person som är insulinresistent leder till ökad fettinlagring. Ökad fettinlagring innebär ökad hunger och ökad risk för att mager kroppsvävnad "äts" upp istället.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stoppar man i sig fel saker så är det således möjligt att fel saker förbränns (inte det man stoppar i sig). Konkret, en kolhydratrik kost för en person som är insulinresistent leder till ökad fettinlagring. Ökad fettinlagring innebär ökad hunger och ökad risk för att mager kroppsvävnad "äts" upp istället.

 

Jo... - Stammis - det torde väl stå utom allt tvivel - som jag ser det.

 

http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-7173

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...