Carel

Är det dags för en ändring?

Recommended Posts

16 minuter sedan, Carel sade:

Ja börjar att ifrågasätta namnet som man håller fast vid Ketogen/lågkolhydrat diet: LCHF
En hög fett kost även om det är låg kolhydrat har visat sig inte fungera för alla.
Jag själv fann mig i en platå i flera år utan att förstå varför.

När jag började att sänka fettet i min kost och gå tillbaka till den diet jag åt redan 1971, började min kropp  att reagera positiv igen.
Jag experimenterar mycket med min kropp för att se vad som fungerar och inte. Så blev jag av med den inflammation av artärerna jag hade, som inte vill gå tillbaka med  massor av mediciner. Idag friskförklarad. 

Det är många som blir rädda att testa Ketogen kost, just på grund av namnet LCHF, inte för att man är fettskrämd, utan för att ersätta vanlig mat med bara fett, skrämmer många, de som inte är insatta i denna typ av kost tolkar namnet som att man äter mer fett än mat. Man har läst att göra gratäng på grönsaker med 1 paket smör i, Fettbomber, etc.

Jag har testat och fortfarande testar mig fram för att reversera den diabetes typ 2 jag fick p g a Prednisolon och statiner (båda höjer blodsockret).
Det jag säger nu kommer fler att reagera på, men min egen erfarenhet är att fett gör mig att stanna i viktnedgången, så jag har byt ut fett mot t ex mullbärste/bär och bönor. 
Jag äter fortfarande fett men lägger inte på extra fett till min kost.

Jag är idag på god väg att reversera min diabetes med olika Ketogena metoder. Jag har upptäckt att jag kan t o med äta en smörgås på vitbröd och att mitt blodsocker sjunker av sig själv utan mediciner,  långsammare än när jag var frisk, men det sjunker. Jag vet också att jag kan inte göra det varje dag, det har jag testat. Då kan jag vakna med upp till 8-9 i blodsocker. Normalt idag vaknar mellan 5-7.

Så, jag föreslår att Kostdoktorn ändrar från LCHF till Ketogen, så att det passar ALLA som äter LÅGKOLHYDRATKOST och kanske då är det fler som accepterar att testa och inse att det är den bästa kost för att nå hälsan.
 

Nädå.. jag är inte alls för att ändra själva namnet LCHF till något annat!

Och inte ens Andreas Eenfeldt själv menar att alla sorters definitioner/tolkningar av LCHF är den optimalaste kosten utav alla!

LCHF är per definition en ketogen diet.. oså får var och en pröva olika koncept för sin egen hälsa.. det är främst en definition mot att fett skulle vara det som man skall dra ner på i första hand.

Då så är jag mer för att ändra folks inställning från olika strikta koncept till att äta sk riktig mat.. olika beroende på olika medecinska  och mentala förutsättningar!

Dvs köp bara färska råvaror, laga till dessa själv!

Och märk väl.. man blir f*n tvungen att lägga till extra fett iomed att de flesta livsmedel oftast är fettbefriade.. man har tillomed skurit bort fettet från fläskotletterna/genetiskt ändrat på grisarna så att de skall bli mindre feta!

  • Like 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man blir inte tvungen till någonting. Jag har inte haft behov av att lägga extra fett till köttet jag köper, vare sig gris eller nötkött. Jag ser till att det jag köper har fettet kvar.
När jag tog bort det "extra" fettet som alla propagerar för, har jag, efter 5 år av att stå stilla, nu gått ner 5 kg på 4 veckor. 
Om man behöver gå ner i vikt äter man så mycket fett som Skaldemans föreslår, är man inte säkert att man förbränner från egen kropp eller det man har tagit in.
I mitt fall så var det förmodligen så att jag fortsatt år efter år att ha samma vikt tills jag tog bort det extra fettet.

Även om AE inte menar det, med det namnet så påstår han att HF high fat är lösningen, vilket inte är för många. LCHF står för någonting som INTE fungerar för alla, det spelar igen roll hur mycket du försöker banka detta i huvud på folk. LC är per definition Ketogen diet HF är det inte. Jag äter för det mesta färska grönsaker och kött av alla sorter med det fettet de har med. Jag lägger inte på ett paket smör på det.  Jag utgår från min egen kropp och hur den har reagerat på olika sorters kost. 
 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju egentligen bara i Sverige HF-delen är så tydlig. De flesta talar om Low Carb och missar därmed poängen, att mängden mat ofta minskar (volymen) men energiinnehållet består. Det finns inte en fördelning som är optimal för alla, däremot är det bra för alla att äta en högre andel fett. Därmed inte sagt att man därmed måste tillsätta fett och kanske blir det en tankegroda för många? Själv gillar jag fläskkarré och då behövs inget kryddsmör för fetthaltens skull.

Hur åt du -71? Visst kom väl Viktväktarnas första program i den vevan? Det var ju väldigt Atkins-inspirerat vad jag förstått. Min guru, Dr Maffetone, förespråkar också oprocessad mat sedan slutet av 70-talet (men åt det själv redan tidigare) så visst fanns det de som såg. Håller man fast vid något tillräckligt länge blir man förr eller senare modern... ^_^

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Menna.. HF står för hög andel fett av ditt energibehov.. dvs hög andel räknat i E%.

Och som Skaldeman tydligt pepåkar, tillför man mer fett via munnen än vad man gör av med så lär man inte gå ner i vikt, trots att man är i ketos.

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 hour ago, Zepp said:

Menna.. HF står för hög andel fett av ditt energibehov.. dvs hög andel räknat i E%.

Och som Skaldeman tydligt pepåkar, tillför man mer fett via munnen än vad man gör av med så lär man inte gå ner i vikt, trots att man är i ketos.

Det är precis det jag menar, men när man läser FB och bloggar många tror att de kan äta hur mycket fett som helst och dra ner på allt annat för att gå ner i vikt, och det fungerar inte så.

  • Like 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ketogen kost är en strikt variant av LCHF, där du nästan är tvungen att äta en viss mängd rent fett. I liberala varianter av LCHF är det inte nödvändigt, så jag förstår inte riktigt hur du menar? Till exempel vitt bröd är definitivt inte ketogen kost.

 

6 timmar sedan, Carel sade:

Jag är idag på god väg att reversera min diabetes med olika Ketogena metoder. Jag har upptäckt att jag kan t o med äta en smörgås på vitbröd och att mitt blodsocker sjunker av sig själv utan mediciner,  långsammare än när jag var frisk, men det sjunker. Jag vet också att jag kan inte göra det varje dag, det har jag testat. Då kan jag vakna med upp till 8-9 i blodsocker. Normalt idag vaknar mellan 5-7.

Så, jag föreslår att Kostdoktorn ändrar från LCHF till Ketogen, så att det passar ALLA som äter LÅGKOLHYDRATKOST och kanske då är det fler som accepterar att testa och inse att det är den bästa kost för att nå hälsan.

 

  • Like 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 hours ago, MariaF said:

Det är ju egentligen bara i Sverige HF-delen är så tydlig. De flesta talar om Low Carb och missar därmed poängen, att mängden mat ofta minskar (volymen) men energiinnehållet består. Det finns inte en fördelning som är optimal för alla, däremot är det bra för alla att äta en högre andel fett. Därmed inte sagt att man därmed måste tillsätta fett och kanske blir det en tankegroda för många? Själv gillar jag fläskkarré och då behövs inget kryddsmör för fetthaltens skull.

Hur åt du -71? Visst kom väl Viktväktarnas första program i den vevan? Det var ju väldigt Atkins-inspirerat vad jag förstått. Min guru, Dr Maffetone, förespråkar också oprocessad mat sedan slutet av 70-talet (men åt det själv redan tidigare) så visst fanns det de som såg. Håller man fast vid något tillräckligt länge blir man förr eller senare modern... ^_^

Så du menar att bara vi i Sverige har förstått och resten av världen bara mumlar om Low Carb. "Alla andra missar poängen". Kan informera dig att det finns väldigt många professorer, forskare och läkare som vet mycket väl vad de pratar om, när de pratar om Ketogen diet. 
Jag är född i Argentina. Där äter man inte en massa såser och potatis till allt som i Sverige. Hela livet har jag ätit vanlig mat tillagad hemma. 
Mest kött och grönsaker. Efterrätter förekommer men inte så mycket med kaffebullar och sötad bröd som här. Här i Sverige har man socker till allt. Bönor, köttbullar med marmelad, etc.
Jag läste min första Atkins bok 1972 (det var inte 71 som jag sa tidigare). Jag blev imponerad av boken, tanken och förklaringen hur kroppen fungerar. Som dotter till en läkare, efter att ha läst boken, bad jag min pappa  läsa den för att se vad han tyckte. Han tyckte att det var en mycket logisk kosthållning. 
Då bestämde jag mig för följa Atkins råd. Sen läste jag alla hans böcker. 
Jag har alltid varit frisk, tills jag kom till Sverige 1983. Då fick jag veta av alla på jobbet att jag åt fel och jag skulle ändra min kost om jag skulle förbli frisk. Jag följde rekommendationen. På jobbet hade de Viktväktarna, det var första gången jag träffade de. Jag gick 2 gånger och insåg att äta potatis, ingen fett och inga proteiner var inget för mig.
Det tog några år, 6 år, när jag fick min första inflammation i kroppen, tur att jag överlevde den, struplocks inflammation. Fortfarande trodde på att kanske tallriksmodellen var rätt. 2007 fick min stora inflammation i artärerna, Jättecellsarterit och Temporalisarterit. Då kom kortison, cancer medicin, statiner, blodtrycks sänkande mediciner, Osteoporos, diabetes och allt efter det. Men jag blev inte bättre, fick höra att det var en väldigt aggressiv sådan. Jag började läsa all jag kunde om sjukdomen och insåg att detta kunde bara bero på brist på D-vitamin och ändrade kostvanor och bestämde mig för att gå tillbaka till min ursprungs kost.  Kastade jag alla mediciner och började med en massa vitaminer och mineraler och LCHF.

Jag hade gått upp enormt med medicinerna och i början gick jag ner men sen har jag stått stilla i flera år, varken upp eller ner. Tills jag tog bort det extra fettet ur kosten. 
Nu är jag frisk igen, inga mediciner, bara vitaminer, mineraler och Atkins med lite variation :)

Viktväktarna var aldrig Atkins inspirerad. I Atkins diet ingår inte kolhydrater. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 minutes ago, Peter B said:

Ketogen kost är en strikt variant av LCHF, där du nästan är tvungen att äta en viss mängd rent fett. I liberala varianter av LCHF är det inte nödvändigt, så jag förstår inte riktigt hur du menar? Till exempel vitt bröd är definitivt inte ketogen kost.

 

 

Jag har aldrig sagt att vitbröd var ketogenkost?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Carel sade:

Viktväktarna var aldrig Atkins inspirerad. I Atkins diet ingår inte kolhydrater.

Jo, i början var de det. Jag letade upp ett gammalt program (i USA) när jag först hörde talas om det för jag trodde inte på det först. Sedan var det inte Atkins, det hade kunnat bli juridiska kopieringsproblem.
 

6 timmar sedan, Carel sade:

Så du menar att bara vi i Sverige har förstått och resten av världen bara mumlar om Low Carb. "Alla andra missar poängen". Kan informera dig att det finns väldigt många professorer, forskare och läkare som vet mycket väl vad de pratar om, när de pratar om Ketogen diet.

Ja, alla andra är korkade och vi är smarta! *dryperavironi*. Och det var kanske snarare vanligt folk jag tänkte på, de som äter LCLF. Jag känner två familjer från Argentina och de är rätt runda allihop... Men så bor de iofs i Sverige och det blir man ju fet av om jag förstår dig rätt. I USA är det "low carb" som gäller och då med low fat. I de flesta (alla?) engelskspråkiga intervjuer på Kostdoktorns betalsida säger den intervjuade ketogen eller low carb men den svenska översättningen blir LCHF, trots att det uttrycket inte använts. Lite synd för man behöver förtydliga att olika personer använder olika uttryck. Om man nu byter benämningen LCHF till KETOGEN, vad kallar man då andra liberalare varianter av LCHF för att förtydliga vad det handlar om? För min del använder jag sällan benämningen alls numera, bara när jag förenklat ska tala om vilken typ av mat jag vill ha på t ex konferens eller så. Och här i forumet förstås. 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan, Carel sade:

Det är precis det jag menar, men när man läser FB och bloggar många tror att de kan äta hur mycket fett som helst och dra ner på allt annat för att gå ner i vikt, och det fungerar inte så.

Fast grejen med att göra det är ju att bli mätt vilket innebär att du faktiskt kommer att äta mindre

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 hours ago, MariaF said:

Jo, i början var de det. Jag letade upp ett gammalt program (i USA) när jag först hörde talas om det för jag trodde inte på det först. Sedan var det inte Atkins, det hade kunnat bli juridiska kopieringsproblem.
 

Ja, alla andra är korkade och vi är smarta! *dryperavironi*. Och det var kanske snarare vanligt folk jag tänkte på, de som äter LCLF. Jag känner två familjer från Argentina och de är rätt runda allihop... Men så bor de iofs i Sverige och det blir man ju fet av om jag förstår dig rätt. I USA är det "low carb" som gäller och då med low fat. I de flesta (alla?) engelskspråkiga intervjuer på Kostdoktorns betalsida säger den intervjuade ketogen eller low carb men den svenska översättningen blir LCHF, trots att det uttrycket inte använts. Lite synd för man behöver förtydliga att olika personer använder olika uttryck. Om man nu byter benämningen LCHF till KETOGEN, vad kallar man då andra liberalare varianter av LCHF för att förtydliga vad det handlar om? För min del använder jag sällan benämningen alls numera, bara när jag förenklat ska tala om vilken typ av mat jag vill ha på t ex konferens eller så. Och här i forumet förstås. 

I Argentina hade jag svårt att hitta kläder alla är så smala, det är när man kommer till Sverige som problemen med vikt uppstår med de kostrekommendationer man har här. 
Du kan inte döma ett helt befolkning för att du känner två familjer som bor här. Har du varit själv i Argentina för att stödja ditt påstående?
Vem egentligen är korkad?

När jag beskriver hur jag äter så säger jag inte längre LCHF för att för mig HF fungerar inte. Jag började att gå ner i vikt när jag tog bort det extra fettet. Därför var min idé att ändra på just de 2 bokstäverna till något som inte skrämmer folk som inte är insatta. Jag äter enligt LC principen med normalt intag av fett.
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tekniskt sett ... Det totala energibehovet är 100E% ...och vid Low Carb kommer max ca 20E% från kolhydrater...varifrån kommer då de andra 80E%:en?  ;-)
( Ytterst få skulle rekommendera mer än 20E% protein mer än möjligen för personer som tränar väldigt hårt, vid rimligt normala energiintag)

Ganska Off topic men .... Argentina har ett av de högsta BMI-talen i världen ....
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2301172/Fattest-countries-world-revealed-Extraordinary-graphic-charts-average-body-mass-index-men-women-country-surprising-results.html

  • Like 3
  • Thanks 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemet är väl att alla har sin egen bild av vad som är LCHF, LC eller Keto. För mig är det lite tvärtom, jag började med LCHF enligt Litsfeldts och Annika Dahlqvists böcker, mitt intryck var då att man skulle kapa de största källorna till kolhydrater, och inte vara rädd för fet mat, samt ta en pizza och en öl på helgen. Det var "high fat" i relation till de "fettskrämda", men jag försökte aldrig uppnå någon viss fettprocent, jag upplevde det aldrig som att man skulle försöka få i sig mer och mer fett bara för att.

Men min bild av "keto" är formad av främst amerikanska bloggar, och där ser jag att man maniskt försöker äta mer och mer fett, minska protein, helt eliminera kolhydrater. Det är fettbomber och smörkaffe, allt för att öka fettet. Så för mig låter klassisk LCHF som mindre extremt än keto. Vi har all vår egen bild, vårt eget intryck. 

 

 

  • Like 5
  • Thanks 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För mig som började med LC redan i början av 70 talet så är, det rätta väg att gå utan att överäta sig på fett. Jag behöver inte så mycket mat för att få energi och känna mig mät.
Som vi är individer, fungerar vi olika

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 timmar sedan, Carel sade:

Det är precis det jag menar, men när man läser FB och bloggar många tror att de kan äta hur mycket fett som helst och dra ner på allt annat för att gå ner i vikt, och det fungerar inte så.

Aldeles riktig slutsats.. och det är, tada, LCHF!

Och ja.. jag har oxå stött på synsättet att ju mer fett.. helst ännumera, ju mer går man ner i vikt.. tada och det är ju det vi vill eller?

En massa fett är typ 70-80 E% fett, dvs andelar utav ens kaloribehov.. och för säkerhets skull bör man dessutom räkna in kilona man går ner.. sätt varje kilo man går ner till cirka 7000 Kcal efter tre månader på LCHF, för i början losar man en massa vatten.

Och inte nog med det.. nu blidde det så där komplicerat igen, det finns lixom orsak till att LCHFs övre gräns för fett är satt till 70-80E%, och att man bör räkna in fettet man förlorar via viktnedgång oxå.. och det är.. tada vi behöver även all övrig essentiell näring.. typ essentiella aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen, olika salter.

Och vet du vad.. välkommen till detta forum där vi ställer det mesta tillrätta!:)

Och på det så är vi ytterst uthålliga och envetna.. och upprepar grundläggande fysikaliska/biokemiska/hormoniella/macronutrientmässiga aspekter.. främst vad gäller LCHF!

Och som jag skrivit tidiagare, vi kommer att förvirra alla Newbies.. och tanken med det är att få dem att kasta ut en massa idiotiska ideer, typ veckotidnings-ideer!

Och sen så förklarar vi så pedagogiskt vi kan att LCHF är inte ytterligare en mirakeldiet!

Och att kalorierna finns där likt förbannat.

Men om man begriper iden med LCHF och har lite tur här i livet/inte är väldigt metabolt sjuk så skall man inte nödvändigtvis behöva räkna kalorier.. knappast kolisar heller.

Utan det går rätt bra med sunt förnuft, lite planering och lite nya recept.

  • Like 6
  • Thanks 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF är ju inte en ketogen diet för alla. De som väljer den mer liberala dieten har jag svårt att tro att de befinner sig i ketos. Det är väl kanske det som är charmen med LCHF, att den ger många möjligheter till en mer personlig variant för var och en av oss. Det är ju först när vi inte når de mål vi satt upp, som vi kan behöva modifiera kosten utifrån våra egna behov.

LCHF säger ju ingenting om hur mycket fett vi ska äta. HF innebär bara att andelen energi vi får från fett är högre än den är på en mer traditionell kost.

Själv kan jag faktiskt äta så mycket fett att jag mår illa, och jag går fortfarande ner i vikt. Eller rättare, jag går ner bättre i vikt när jag äter så mycket fett. Men det är högst obehagligt, vilket gör att jag inte äter så mycket, och därmed har en trögare viktminskning.

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt Andreas är det bara en skillnad mellan LCHF och Keto diet i det senaste drar man ner mer på protein.
Så det blir att LCHF är inte samma sak i ett annat ord, det är olika dieter av Low Carb. Jag nöjer mig.
Jag har dragit ner på fettet och lagt till resistent stärkelse istället och då slutade jag att vara i en 4-årig platå. Nu går jag ner i vikt igen. 
Äter så mycket proteiner som min kropp gillar och resten grönsaker. Det fungerar. 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minutes ago, Carel said:

Enligt Andreas är det bara en skillnad mellan LCHF och Keto diet i det senaste drar man ner mer på protein.
Så det blir att LCHF är inte samma sak i ett annat ord, det är olika dieter av Low Carb. Jag nöjer mig.
Jag har dragit ner på fettet och lagt till resistent stärkelse istället och då slutade jag att vara i en 4-årig platå. Nu går jag ner i vikt igen. 
Äter så mycket proteiner som min kropp gillar och resten grönsaker. Det fungerar. 

Det är ju superbra! Grattis! :)

Men så länge jag är i ketos är ju maten jag äter ketogen, sen om jag svälter mig till den eller drar ner på kolhydraterna gör i sig ingen skillnad, sett till ketosen. :huh:

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF är en förkortning av LOW CARB HIGH FAT DIET. Det är en reaktion mot de felaktiga kostråden, som går ut på att man skall äta LITE fett och mera KOLHYDRATER. För mig har det aldrig betytt att man skall äta transfetter, eller värme behandlade omega sex fetter. Det fanns nog en och annan som verkade tro att det var bättre ju mer fet man åt så var det bättre. Åtminstone  kunde man tolka det så. Men då bör man diskutera frågan, så man reder ut vad man menar. Alla måste inte heller tycka exakt likadant.

Men högfet diet behöver naturligtvis inte betyda att man skall äta så mycket fet man över huvudtaget orkar. Men ser man på PURE-studien så talar den för att mättatfet är hälsosammare bränsle  än kolhydrater . Även att bröstmjölk innehåller mycket mättat fet talar för att mättat fet är bättre bränsle än kolhydrater, så jag tycker nog man kan tala för LCHF, och det som inte håller med kan tolka LCHF, som lite kolhydrater och hälsosamma fetter, så som Garry Fetke  gör i Austrlien. Det går väl bra det med. När Jimmy Moore åt lowcarb blev han fet, för att han åt för mycket protein. Men han blev smal, när han bytte ut en del av proteinet mot fet, och började äta mindre ofta(det som kallas intermittent fasta). Så mycket kan väl sammanfattas, att vill man minska i vikt, så gäller det att äta så insulinet är/blir lågt, så man kan förbränna fettet runt de inte organen, och fettet under huden, då blir man förmodligen av med typ 2 diabetes och övervikt, så som många redan blivit.            

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mats Forsenberg var det längesedan jag såg eller hörde något ifrån. Hur har det gått? Äter han fortfarande noll kolhydrater?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu