RobertAnd

2 veckor utan diet: -1,5 kg

Recommended Posts

Under juli och början av augusti gick jag upp 2 kg till 77 kg p.g.a. semester, bjudningar, restauranger, skräpmat, ingen tid att träna, o.s.v. Det var alltså dags att jobba sig ner till 75 kg igen, och sedan ta det vidare därifrån. Jag gick ut hårt för ca 3 veckor sedan med Alternate Daily Fasting, dvs försöka fasta varannan dag i ca 24 h. Gick ner 0,5 kg. Men för två veckor sedan gick jag in i en upptagen period, och orkade inte följa det. 

Jag gillar att experimentera och har provat mycket, men nu kände jag mig trött på det och jag orkade inte följa någon plan - inte LCHF, inte räkna kalorier, inte hög-protein, o.s.v. Det enda jag gjorde var att som vanligt försöka äta hälsosamt, undvika vitt mjöl och socker närhelst möjligt, få in någon RS eller andra fibrer varje dag, samt fortsatte daglig 16:8 (skippa frukost) som jag alltid gör.

En del av vad jag minns jag har ätit dessa två veckor: Jamie Oliver kycklinggryta med tomater, potatis och bönor (4 ggr), hemgjorda hamburgare med hembakt hamburgerbröd (fullkorn dinkel) (2 ggr), en kväll bakade vi pizza (fullkorn dinkel) med rejält med mozzarella, en kväll enchiladas med hembakade tortillabröd, svarta bönor och majs. Två gånger åt jag köpt vitt bröd med kallrökt lax, cream cheese och gräslök, men det var ett avsteg från mina principer.

 Till lunch har jag flera gånger ätit "proteinpannkakor" (keso, ägg, fullkornsdinkel, bakpulver, salt) med hemgjord hallonsylt (troligen mindre socker än i köpt sylt), samt flera gånger smoothie på yoghurt, keso, banan, havrekli, linfrön, bär. 

Min fru har bakat en Jamie Oliver skördepudding, typ sockerkakeaktigt med frukt, serverat med whiskygrädde och fruktkompott. Det tog oss tre kvällar att äta upp den. Hon har även gjort raw-food dadelkolabollar som var väldigt goda, men ingen stor sats. Jag har även utspritt under dessa två veckor ätit 200 g mörk choklad (70%).

Dryck: 1-2 glas vin eller en öl nästan dagligen, utöver det tequila sunrise (2 ggr) och dry martini (1 ggr).

Har även varit hembjuden en söndag till två olika vänner, där båda bjöd på köpt tårta, och jag åt p.g.a. artighet. 

Resultat efter dessa två veckor: ner ytterligare 1,5 kg, tillbaka på 75 kg. Tränar mina 20-minuters pass hemma typ 3 ggr i veckan, och har gjort stora framsteg, så styrkan närmar sig även den nivån innan sommarens början. 

 

Jag måste erkänna att jag känner mig väldigt förvånad över resultatet, att det gått så bra trots att jag "inte ens försökt". Men det har fått mig att fundera över vissa saker, så här följer några lite flummiga resonemang:

Kanske är det bäst att lyssna på kroppen hur mycket den vill äta, i stället för att sätta upp ett visst kalori- eller makro-mål? När jag t.ex. räknat kalorier så har jag ju satt upp en gräns på låt säga 1800 kcal. Ibland vill man ha mer, men då får man inte för att man går över. Ibland är man inte sugen, men så ser man att man har 500 kcal kvar, så äter man då gärna en bit brie ost eller choklad bara för att man kan, trots att man egentligen inte ville. Det blir kanske onaturligt på det sättet, inte i harmoni med kroppens rytm? Jag märker att jag gärna äter lite mer på träningsdagar, och mindre andra dagar, kanske bäst att följa kroppens signaler?

Samma fara finns när jag sätter ett mål för makros, att jag ser att det saknas E%, och så äter jag lite till av det, trots att jag inte behöver äta mer egentligen. 

Jag funderar också över "svältläge". Kan jag verkligen förstöra min metabolism på det här? Jag har inte känt mig hungrig en enda gång (förutom något svagt kurr ibland på förmiddagen som man ofta får på 16:8), jag känner mig inte berövad på någonting, tycker snarare att jag ätit och druckit ganska gott. Har inte känt mig trött och låg heller, utan bra med energi till träning och andra aktiviteter. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grattis! :)

1 hour ago, RobertAnd said:

kanske bäst att följa kroppens signaler?

Det är alltid bäst att följa kroppens signaler. Är man dessutom frisk och smal behöver man kanske inte fundera på vad man äter heller, vad vet jag?

Om jag åt så där, lite av allt på känsla, skulle jag gå upp tio kilo på en vecka, i choklad, för ge mig en potatis och min hjärna skriker efter socker... :(

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, Skymning sade:

Grattis! :)

Det är alltid bäst att följa kroppens signaler. Är man dessutom frisk och smal behöver man kanske inte fundera på vad man äter heller, vad vet jag?

Om jag åt så där, lite av allt på känsla, skulle jag gå upp tio kilo på en vecka, i choklad, för ge mig en potatis och min hjärna skriker efter socker... :(

Jag har haft sockerberoende, insulinresistens, på gränsen till prediabetes, men var aldrig rejält överviktig. Var uppe på kanske 83 kg som mest. Men att äta hälsosammare har hjälpt med allt detta. Jag märker att just resistent stärkelse är viktigt för mig när det gäller sockret (verkar som My LCHF ingenjören har samma erfarenhet). Jag stod och tittade på chokladen och godispåsarna i affären för ett par dagar sedan, tänkte att det var länge sen jag åt, men bestämde mig för att inte köpa, suget fanns inte där helt enkelt. Igår hemma hos kompisar åkte en ask med chokladpraliner fram, jag tog två stycken. Förut så var det otänkbart, jag hade ätit så mycket som bara möjligt utan att det blivit alltför pinsamt.

Så det finns kanske hopp, ge inte upp! 

Det här inlägget av My är intressant:

http://lchfingenjoren.se/2017/september/bonor.html

- Tappat sug och tankar på mat mellan måltiderna.
- Är överlag mättare och nöjdare.
- Innan, trots att jag åt strikt, fick jag blodsockerkänningar. Det kändes som att mitt blodsocker var all over the place. Jag fick paltkoma, blev panikhungrig fort osv. Nu känner jag inte det alls!
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag behöver fortfarande gå ner i vikt så inga bönor för mig. Gief Ketos plix. :ph34r:

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, RobertAnd sade:

Jag funderar också över "svältläge". Kan jag verkligen förstöra min metabolism på det här? 

Enligt mig som Fung-följare, så ja. Men det sker inte över en natt såklart. Det Fung skriver om är att kroppen antingen kan förbränna intaget eller reserven, aldrig bägge samtidigt. Om det är matintaget som skall stå för förbränningen och du krymper den så lämnar du kroppen inget val än att kompensera. Det är därför Fungs filosofi hela tiden är svart-vit. Fasta eller fest. Kroppen har antingen full åtkomst till en ordentlig måltid eller en oändlig fettreserv. Du signalerar åt den att den kan bränna på så mycket den vill. BMR går upp. Att ställa om mellan feeding mode och fasting mode kommer såklart ha temporära omställningsperioder då BMR går ner, men detta är något man vänjer kroppen vid mer och mer när man fastar.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 minuter sedan, MrB sade:

Enligt mig som Fung-följare, så ja. Men det sker inte över en natt såklart. Det Fung skriver om är att kroppen antingen kan förbränna intaget eller reserven, aldrig bägge samtidigt. Om det är matintaget som skall stå för förbränningen och du krymper den så lämnar du kroppen inget val än att kompensera. Det är därför Fungs filosofi hela tiden är svart-vit. Fasta eller fest. Kroppen har antingen full åtkomst till en ordentlig måltid eller en oändlig fettreserv. Du signalerar åt den att den kan bränna på så mycket den vill. BMR går upp. Att ställa om mellan feeding mode och fasting mode kommer såklart ha temporära omställningsperioder då BMR går ner, men detta är något man vänjer kroppen vid mer och mer när man fastar.

Men borde inte 16:8 skydda mot det? Det blir ju minst 10h per dygn då kroppen bara kan leva av reserven.

Jag jämför också känslan, jag har nämligen kaloribantat en gång för några år sedan med mest skräpmat (fryspizza, lite godis, etc.), och då kände jag mig låg, fryssen, trött, arg. Jag härdade ut på ren vilja bara, och det fungerade. Men sen ganska snabbt upp igen när jag slutade räkna kalorier. Samma när jag provade juice dieten, låg, trött, fryssen, dåligt humör. Jag tänker att det var just "svältläge" som jag kände av. Men nu känner jag inget sådant. Är verkligen kroppen så dum att den går ner i svältläge helt utan varning? Jag vet inte om det är så, men jag skulle tro att t.ex biggest loser deltagarna mådde pyton när de körde sin extrema diet, att kroppen "varnade", men de körde på ändå.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, RobertAnd sade:

Men borde inte 16:8 skydda mot det? Det blir ju minst 10h per dygn då kroppen bara kan leva av reserven.

Jag jämför också känslan, jag har nämligen kaloribantat en gång för några år sedan med mest skräpmat (fryspizza, lite godis, etc.), och då kände jag mig låg, fryssen, trött, arg. Jag härdade ut på ren vilja bara, och det fungerade. Men sen ganska snabbt upp igen när jag slutade räkna kalorier. Samma när jag provade juice dieten, låg, trött, fryssen, dåligt humör. Jag tänker att det var just "svältläge" som jag kände av. Men nu känner jag inget sådant. Är verkligen kroppen så dum att den går ner i svältläge helt utan varning? Jag vet inte om det är så, men jag skulle tro att t.ex biggest loser deltagarna mådde pyton när de körde sin extrema diet, att kroppen "varnade", men de körde på ändå.

Egentligen vet jag inte vad din tråd denna gång ska handla om. Du äter gott och njuter och du tappar vikt. ^_^

Finns det något problem att lösa?

  • Gilla 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, MrB sade:

Egentligen vet jag inte vad din tråd denna gång ska handla om. Du äter gott och njuter och du tappar vikt. ^_^

Finns det något problem att lösa?

Haha, om det ändå alltid kunde vara så :D

Det var väl dessa betraktelser bara, att äta intuitivt i stället för att ha en plan, fungerar det? Om man är mätt och mår bra, finns risk för (överdrivet) sänkt metabolism?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 minuter sedan, RobertAnd sade:

Haha, om det ändå alltid kunde vara så :D

Det var väl dessa betraktelser bara, att äta intuitivt i stället för att ha en plan, fungerar det? Om man är mätt och mår bra, finns risk för (överdrivet) sänkt metabolism?

Är man mätt och belåten finns väl ingen risk för sänkt BMR? Det är när man äter men kalorireducerar kroppen blir trängd i ett hörn. Den får för lite kalorier och kan dessutom inte komma åt fettreserven.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Härligt med reflektioner och funderingar utan att det finns ett problem! :) Varmt grattis till nedgången! Bara lite avundsjuk... ;) 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, RobertAnd sade:

Under juli och början av augusti gick jag upp 2 kg till 77 kg p.g.a. semester, bjudningar, restauranger, skräpmat, ingen tid att träna, o.s.v. Det var alltså dags att jobba sig ner till 75 kg igen, och sedan ta det vidare därifrån. Jag gick ut hårt för ca 3 veckor sedan med Alternate Daily Fasting, dvs försöka fasta varannan dag i ca 24 h. Gick ner 0,5 kg. Men för två veckor sedan gick jag in i en upptagen period, och orkade inte följa det. 

Jag gillar att experimentera och har provat mycket, men nu kände jag mig trött på det och jag orkade inte följa någon plan - inte LCHF, inte räkna kalorier, inte hög-protein, o.s.v. Det enda jag gjorde var att som vanligt försöka äta hälsosamt, undvika vitt mjöl och socker närhelst möjligt, få in någon RS eller andra fibrer varje dag, samt fortsatte daglig 16:8 (skippa frukost) som jag alltid gör.

En del av vad jag minns jag har ätit dessa två veckor: Jamie Oliver kycklinggryta med tomater, potatis och bönor (4 ggr), hemgjorda hamburgare med hembakt hamburgerbröd (fullkorn dinkel) (2 ggr), en kväll bakade vi pizza (fullkorn dinkel) med rejält med mozzarella, en kväll enchiladas med hembakade tortillabröd, svarta bönor och majs. Två gånger åt jag köpt vitt bröd med kallrökt lax, cream cheese och gräslök, men det var ett avsteg från mina principer.

 Till lunch har jag flera gånger ätit "proteinpannkakor" (keso, ägg, fullkornsdinkel, bakpulver, salt) med hemgjord hallonsylt (troligen mindre socker än i köpt sylt), samt flera gånger smoothie på yoghurt, keso, banan, havrekli, linfrön, bär. 

Min fru har bakat en Jamie Oliver skördepudding, typ sockerkakeaktigt med frukt, serverat med whiskygrädde och fruktkompott. Det tog oss tre kvällar att äta upp den. Hon har även gjort raw-food dadelkolabollar som var väldigt goda, men ingen stor sats. Jag har även utspritt under dessa två veckor ätit 200 g mörk choklad (70%).

Dryck: 1-2 glas vin eller en öl nästan dagligen, utöver det tequila sunrise (2 ggr) och dry martini (1 ggr).

Har även varit hembjuden en söndag till två olika vänner, där båda bjöd på köpt tårta, och jag åt p.g.a. artighet. 

Resultat efter dessa två veckor: ner ytterligare 1,5 kg, tillbaka på 75 kg. Tränar mina 20-minuters pass hemma typ 3 ggr i veckan, och har gjort stora framsteg, så styrkan närmar sig även den nivån innan sommarens början. 

 

Jag måste erkänna att jag känner mig väldigt förvånad över resultatet, att det gått så bra trots att jag "inte ens försökt". Men det har fått mig att fundera över vissa saker, så här följer några lite flummiga resonemang:

Kanske är det bäst att lyssna på kroppen hur mycket den vill äta, i stället för att sätta upp ett visst kalori- eller makro-mål? När jag t.ex. räknat kalorier så har jag ju satt upp en gräns på låt säga 1800 kcal. Ibland vill man ha mer, men då får man inte för att man går över. Ibland är man inte sugen, men så ser man att man har 500 kcal kvar, så äter man då gärna en bit brie ost eller choklad bara för att man kan, trots att man egentligen inte ville. Det blir kanske onaturligt på det sättet, inte i harmoni med kroppens rytm? Jag märker att jag gärna äter lite mer på träningsdagar, och mindre andra dagar, kanske bäst att följa kroppens signaler?

Samma fara finns när jag sätter ett mål för makros, att jag ser att det saknas E%, och så äter jag lite till av det, trots att jag inte behöver äta mer egentligen. 

Jag funderar också över "svältläge". Kan jag verkligen förstöra min metabolism på det här? Jag har inte känt mig hungrig en enda gång (förutom något svagt kurr ibland på förmiddagen som man ofta får på 16:8), jag känner mig inte berövad på någonting, tycker snarare att jag ätit och druckit ganska gott. Har inte känt mig trött och låg heller, utan bra med energi till träning och andra aktiviteter. 

Jaaaa.. sunt förnuft, lyssna på kroppens signaler, minst några månaders LCHF-indoktrinering, helst ett halvt/till ett helt år.. en hel del nya matvanor/preferenser.. så kommer man lixom ut på andra sidan/ser det på ett helt annat sätt.

Och då är förmodligen den mentala biten redan avklarad?

Dvs man äter för energi och näring.. alla andra får äta som de vill.

Och det är betydligt godare att äta sk riktig mat, vid tillfällen/frekvenser man väljer själv.. än att mumsa stup i kvarten för att få tiden att gå.

Oså till eventuell svält.. hur skall den uppkomma.. problemet är väl tvärt om.. total övertillgång till energi från allt möjligt hela tiden?

Utan det är väl mer en farhåga för de med mentala åkommor (anorexi) och TV-personligheter?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/wWpK4/fick-hamtas-av-ambulans--minns-ingenting

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-09-11 at 21:11, MariaF sade:

Härligt med reflektioner och funderingar utan att det finns ett problem! :) Varmt grattis till nedgången! Bara lite avundsjuk... ;) 

Ingen behöver vara avundsjuk, i oktober väntar 3,5 veckors semester i USA, jag kommer nog komma tillbaka därifrån många kilo tyngre :)... Eller är det någon som har tips på att hålla vikten på semester? USA är ju det värsta landet dessutom...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-09-11 at 21:41, Zepp sade:

Jaaaa.. sunt förnuft, lyssna på kroppens signaler, minst några månaders LCHF-indoktrinering, helst ett halvt/till ett helt år.. en hel del nya matvanor/preferenser.. så kommer man lixom ut på andra sidan/ser det på ett helt annat sätt.

Och då är förmodligen den mentala biten redan avklarad?

Dvs man äter för energi och näring.. alla andra får äta som de vill.

Och det är betydligt godare att äta sk riktig mat, vid tillfällen/frekvenser man väljer själv.. än att mumsa stup i kvarten för att få tiden att gå.

Oså till eventuell svält.. hur skall den uppkomma.. problemet är väl tvärt om.. total övertillgång till energi från allt möjligt hela tiden?

Utan det är väl mer en farhåga för de med mentala åkommor (anorexi) och TV-personligheter?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/wWpK4/fick-hamtas-av-ambulans--minns-ingenting

LCHF är en uppenbarelse, för man förstår att man kan gå ner i vikt utan att vara hungrig och kämpa. Man förstår vikten av att välja rätt mat, det gör stor skillnad.

Sen går man vidare till fasta, inser att man kan vara hungrig en stund, men det går över, och så kör man på. Man behöver inte äta jämt.

Nu så har jag kanske äntligen förstått en annan grundsanning - att njuta av att äta, men inte äta för att njuta. Mat ska man inte använda som ett njutningsmedel, inte om man ska gå ner i vikt i alla fall. Äter man 2-3 mål mat om dagen så är det nog tillräckligt mättande och bra för de flesta trots energiunderskott, förutsatt att kvaliteten på maten är god.  Problemet kommer när man lägger till saker utöver det, desserter, snacks i TV-soffan, o.s.v. Dessa ovanor har jag haft med mig både under kaloriräknande och LCHF. Räknar man kalorier är det lätt att man sparar in på lunchen t.ex., för att kunna unna sig något gott på kvällen. På LCHF kan man unna sig en massa på kvällen också, för att det är "godkänd mat" - korvar, chark, ostar, vin, m.m. - trots att man inte är hungrig egentligen. Båda beteendena är skadliga.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 minuter sedan, RobertAnd sade:

Ingen behöver vara avundsjuk, i oktober väntar 3,5 veckors semester i USA, jag kommer nog komma tillbaka därifrån många kilo tyngre :)... Eller är det någon som har tips på att hålla vikten på semester? USA är ju det värsta landet dessutom...

Sist (i april i år) sprang jag en halvmara i San Diego, höll vikten fint så det är bara att springa mer. :) Skämt åtsido, jag tycker det är rätt lätt att hålla vikten i USA numera. De flesta hotell kan erbjuda kylskåp på rummet så man kan köpa det man vill ha till enklare mål (vi hyr annars oftast med pentry när barnen är med). De är fantastiska på sallader och ber du om grönsaker istället för pommes så är det inget problem. Vi svenskar är lite för dåliga att be om det vi vill ha medan amerikanerna gör det hela tiden. De kan iofs vänta sig lite extra dricks om det fixar men det är det värt. 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, MariaF sade:

Sist (i april i år) sprang jag en halvmara i San Diego, höll vikten fint så det är bara att springa mer. :) Skämt åtsido, jag tycker det är rätt lätt att hålla vikten i USA numera. De flesta hotell kan erbjuda kylskåp på rummet så man kan köpa det man vill ha till enklare mål (vi hyr annars oftast med pentry när barnen är med). De är fantastiska på sallader och ber du om grönsaker istället för pommes så är det inget problem. Vi svenskar är lite för dåliga att be om det vi vill ha medan amerikanerna gör det hela tiden. De kan iofs vänta sig lite extra dricks om det fixar men det är det värt. 

Bra tips, skippa pommes så har man kommit långt. De är ju så goda bara... Men, oavsett insulin eller kalorier, så tyder allt på att potatis friterad i oxiderade gamla vegetabiliska oljor är mycket ohälsosamt. Man får väl påminna sig det för att försöka hålla garden uppe. Problemet med semester bara, är att det är lätt att släppa på allt. Det kanske är OK i några dagar, men i flera veckor så är det inte bra. Det finns studier på "weight set point", där man ser att folk oftast snabbt går ner vad de gått upp under typ julhelgen. Några dagar verkar vara OK. Men i en svensk studie lät man studenter frossa (2000 extra kcal McDonalds per dag) i 6-8 veckor. I uppföljningar såg man att de vägde mer än kontrollgruppen flera år senare. Scary stuff.

Sista två veckorna är det lägenhet i Florida, så då har vi mer kontroll så klart. Men det svåra är alla dessa billiga, goda snabbmatskedjor. En dyrare restaurang är ett speciellt tillfälle, inget man gör varje dag. Då är det svårare när det är billigare att köpa en bucket på KFC än att själv köpa och tillaga mat. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hösten 2015 var vi i USA (vi åker alltid dit...) och då hade jag sagt att jag FÅR äta allt det där jag älskar; viss sorts godis/choklad, efterrätter mm. Precis som nu hade vi delvis självhushåll. Efter bara ett par dagar mådde jag pyton, frossandet gjorde mig sjuk. Även om munnen fortfarande ville ha så påminde det mig om att det inte var värt det. Nyttig upptäckt. I våras var det således inget problem för jag kom ihåg detta. Var iofs inne i en bra period matmässigt innan vi åkte vilket hjälpte till. 
Jag vet inte vilka snabbmatskedjor du syftar på men eftersom jag tycker friterat, bortsett från pommes frites, är äckligt så går de flesta kedjorna bort. Men även dessa kedjor brukar vara bra på sallad. ^_^ Vill man äta frukost på McDonalds serverar de philadelhiaost och smör till bagels, t ex. Även där kan man göra specialbeställningar så hittar man nåt som är ganska bra, t ex ägg/omelett och lägger till philadelhiaost och smör så är ju inte det fel. Det svåra kanske snarare är att när man går till KFC, Taco Bell, Wendys eller liknande så är det inte ägg och sallad man är ute efter... ;)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan, MariaF sade:

Hösten 2015 var vi i USA (vi åker alltid dit...) och då hade jag sagt att jag FÅR äta allt det där jag älskar; viss sorts godis/choklad, efterrätter mm. Precis som nu hade vi delvis självhushåll. Efter bara ett par dagar mådde jag pyton, frossandet gjorde mig sjuk. Även om munnen fortfarande ville ha så påminde det mig om att det inte var värt det. Nyttig upptäckt. I våras var det således inget problem för jag kom ihåg detta. Var iofs inne i en bra period matmässigt innan vi åkte vilket hjälpte till. 
Jag vet inte vilka snabbmatskedjor du syftar på men eftersom jag tycker friterat, bortsett från pommes frites, är äckligt så går de flesta kedjorna bort. Men även dessa kedjor brukar vara bra på sallad. ^_^ Vill man äta frukost på McDonalds serverar de philadelhiaost och smör till bagels, t ex. Även där kan man göra specialbeställningar så hittar man nåt som är ganska bra, t ex ägg/omelett och lägger till philadelhiaost och smör så är ju inte det fel. Det svåra kanske snarare är att när man går till KFC, Taco Bell, Wendys eller liknande så är det inte ägg och sallad man är ute efter... ;)

När jag sist var i USA (6 år sedan) brydde jag mig inte ett dugg om varken vikt eller hälsa. Så det kanske blir annorlunda denna gång, kunskap skyddar mot dåliga beslut. Jag hoppas jag kommer känna samma sak, att det onyttiga inte är värt det. Jag går ju nästan aldrig på snabbmatskedjor numera, så det kan nog hända att jag tappat aptiten på det. Men Wendy's och KFC gillade jag skarpt på den tiden. Jag får hoppas att min kropp också värjer sig mot att skadas av allt det skräpet, att den reagerar negativt. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Utnyttja kundens oinskränkta rätt att komponera sin egen mat, byta det ena mot det andra, så kommer det att gå jättebra! Påminn dig själv om viktnedgången så kanske du peppar dig själv till bra, eller i alla fall mindre dåliga, val.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, RobertAnd sade:

LCHF är en uppenbarelse, för man förstår att man kan gå ner i vikt utan att vara hungrig och kämpa. Man förstår vikten av att välja rätt mat, det gör stor skillnad.

Sen går man vidare till fasta, inser att man kan vara hungrig en stund, men det går över, och så kör man på. Man behöver inte äta jämt.

Nu så har jag kanske äntligen förstått en annan grundsanning - att njuta av att äta, men inte äta för att njuta. Mat ska man inte använda som ett njutningsmedel, inte om man ska gå ner i vikt i alla fall. Äter man 2-3 mål mat om dagen så är det nog tillräckligt mättande och bra för de flesta trots energiunderskott, förutsatt att kvaliteten på maten är god.  Problemet kommer när man lägger till saker utöver det, desserter, snacks i TV-soffan, o.s.v. Dessa ovanor har jag haft med mig både under kaloriräknande och LCHF. Räknar man kalorier är det lätt att man sparar in på lunchen t.ex., för att kunna unna sig något gott på kvällen. På LCHF kan man unna sig en massa på kvällen också, för att det är "godkänd mat" - korvar, chark, ostar, vin, m.m. - trots att man inte är hungrig egentligen. Båda beteendena är skadliga.

Mm, du skrev att det var komplicerat.. men nu skriver du att det är enkelt?:D

Förklaringarna kan vara hur komplicerade som helst.. dvs näringslära, biokemi, homeostas, ensymer, signalsubstanser, macronutrienter, E%.. what ever!

Den stora grejen är hur som helst mental omställning.. men det kan ta upp till några månader med LCHF-indoktrinering innan man landar metabolt och mentalt.

Bara den grejen med kalorier, de finns även på LCHF.. men det är en himmelsvid skillnad hur olika kalorier påverkar homeostas/aptit/hunger/mättnad och för den delen hur olika mat smakar, ger olika tillfredställelse.

En nackdel med LCHF är att man kräver mat som smakar bra.. i värsta fall får man laga den själv från bra råvaror.:wacko:

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.