Jump to content

LCHF är farligt...


Skymning
 Share

Recommended Posts

Jag har alltid ätit mycket grönsaker, men nu är jag periodare.

Beroende på vad jag har läst och snöat in på de senaste dagarna, så äter jag ibland bara kött och smör som Tommy Tappar, och ibland mycket grönt, som ovan, med bara en sillstjärt till.

Varierat, med andra ord. :P

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Oftast äter jag mycket grönsaker. Just nu har jag lite sallad och ärtskott, mycket grönkål och stjälkselleri i landet så orkar jag bara hämta in det blir det extra mycket.  Ibland, när suget sätter in och jag mumsar mig igenom en dag, kan det bli en köttskiva på stående fot men lika gärna en morot eller gurka med örtsalt.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Precis samma här, tidigare var det lök och tomat i köttfärsåsen, pizzasallad när man åt på restaurang nån gång ibland, men aldrig att jag lagade sallad till mig själv här hemma.

Nu är det sallad och grönt flera dagar i veckan, tex. igår lagade jag broccoligratäng med skinka, och idag karré med grekisk sallad, så för mig är det mycket mer grönt sedan jag börjat äta low carb :P.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har alltid ätit mycket grönsaker eftersom jag har bantat mig genom livet. 

Mycket grönsaker varje dag även nu med LCHF. Mer än de flesta omkring mig som äter "normalkost". :)

Folk har börjat förstå vad jag äter istället för pasta, potatis o.s.v. Det brukar ju vara den första frågan "Vad äter du i stället?"

På jobbet förknippas jag starkt med broccoli eftersom det är vanligt förekommande och det har utlovats att det kommer att odlas broccoli vid min gravsten.

Man tackar!:rolleyes:

  • Like 2
  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Förr var grönsaker tyvärr något som (oftast) fick slängas, idag är ingen dag komplett utan grönsaker. :)Grönsaker smakar väldigt mycket bättre med lite smör! :DVissa grönsaker är lite av stapelvara, som broccoli och vitkål. Jag har också börjat att dricka gröna smoothies varje dag, med lite olika grönsaker i och några bär kanske.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Förr: En ganska rejäl hög pasta. Köttfärssås gjord på mager färs, lök, tomat, kanske lite svamp. Lite riven ost på. Ja, kanske lite gurka till eller nåt. Inga mängder. Jo, det förekom vitkålsgryta och blomkålsgratäng ibland, råa morötter och broccoli har jag alltid gillat. Frukt också. Men potatis, pasta, ris dominerade.

Nu. Köttfärssåsen innehåller fortfarande färs, lök, tomat och svamp; stekt I rejält med smör. Och en rejäl hög med frysta grönsaker av någon sort till (som värms upp; klargörande utifall att någon föredrar att tolka mig alltför bokstavligt). Med mera smör.

Sallad är jag däremot dålig på.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Förr: pliktskyldigast (grönsaker är nyttigt :unsure:) en sallad på isbergssallat, gurka och tomat. Detta intogs ofta med pasta (i stora mängder) och köttfärssås, falukorv, köttbullar eller dylikt.

Nu: ofta blir det en grönsakswook med kanske 6-7 olika grönsaker, dessutom en "sallad" (dvs råa grönsaker) med paprika, avocado och nu när det växer en del ute i trädgården även olika typer av sallat och lite tomat. Tillsammans alltså ofta upp till 10 olika vegetabilier som sammanlagt väger 3-400 gram. Jag äter ofta samma grönsaker varje dag, men jag äter väldigt många olika grönsaker. De fyller lätt en tallrik, så tillsammans med "sovlet" är tallriken rejält rågad. Jag är inte helt renlärig, så det blir ofta en liten bit morot. Men en morot räcker flera dagar för mig :P.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Absolut mer än tidigare! Och så mycket annat än gurka, isberg och tomat som var det som gällde pre LCHF. Jag är dock periodare: det kan gå flera dagar utan en grönsak, sen följer en period när jag äter väldigt mycket istället. Gräddstuvad vitkål är en favorit som jag kan äta utan några som helst tillbehör! 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Förr var det ofta en sallad på isbergssallat, gurka och tomat som gjordes till varje måltid, precis av samma anledning som SGK skriver. :) 
Nu har det tillkommit många nya favoriter: bladspenat, fänkål, riven ingefära, många medlemmar i familjen kål. Jag "dammade av" vitkål och vi åt vitkålssallad (med salt. svartpeppar, olivolja och vitvinsvinäger) till många kötträtter. Nu i somras har jag snöat in på mjölksyrade grönsaker så att surkål i olika kombinationer och kryddningar har ersatt vitkålssallad. Det godaste av alla mina inläggningar var nog mjölksyrad salsa. Jag köper ofta bladspenat och ruccola som vi äter rå.  

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Ekner said:

Det går rykten att grönsaker i daglighandeln odlas i utarmad jord, och är mer eller mindre fri från näring. Rekommendationen är närodlat.

Tror ni på detta?

Jag tror att mycket av mina grönsaker inte ens är odlade utomhus, så de får nog sin näring konstvägen. :ph34r:

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

numera odlar jag de flesta av mina grönsaker själv och fryser in för vinterns behov. Närodlat så det förslår :)
Broccoli, squash och blomkål är de stora stapelvarorna i min frys. De äts i olika former, stekta, kokta och som mos är väl de vanligaste varianterna, och råa i sallader såklart. Även här slinker en och annan morot ner...

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Avokadon är en frukt.

Har blivit mycket grönsaker för mig på sistone. Fastar man ska de oftast in först så man inte hinner bli mätt på annat. Det behövs stora mängder smör och/eller olivolja så att man inte mättar magen med enbart fiber också. Sedan tycker jag att det är bra att blanda lite rått, kokt och stekt.

Oinsatta tolkar alltid LCHF som ren Atkins dvs bara kött.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag äter en hel del grönsaker. Vilka det blir varierar beroende på säsong. Just nu så är det mycket blandat. Gurka-tomat-sallad, squash, spenat, blomkål, broccoli, paprika, avocado, majrova, kålrabbi, kålrot, lök... Har säkert glömt flera stycken. Vitkål och rödkål äter jag mer under vintern. Kan lugnt säga att jag äter betydligt mer grönsaker numera. Jag vet inte om jag kommer upp i 500 gram per dag och jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till den rekommendationen.  Att äta 500 gram söt frukt är inget större problem om man nu gör det, men att äta 500 gram bladspenat eller surkål känns inte riktigt lika lockande.

Ett favoritrecept just nu. Dela squash, blomkål och broccoli i mindre bitar och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Blanda i coctailtomater, paprika och gärna majrova och kålrabbi om sådan finnes och ta med 1-2 rödlökar i klyftor eller ringar. Salta och mal över lite peppar och ringa olivolja över. Stek i ugn 200-225 grader, 10 minuter eller mer. Låter man dem stå ca 10 min i ugnen så är grönsakerna fortfarande spänstiga och har en del tuggmotstånd. De kan ätas varma eller kalla eller värmas och de grönsaker som inte går åt kan förvaras ett par dagar eller upp till en vecka i kylen. 

Misstänker att jag har ett viss kolhydratsbehov och inte mår speciellt bra på de striktaste varianterna av LCHF, där man kanske äter 0-10 gram kolhydrater per dag. Jag räknar inte men gissar att jag äter runt 20-30 gram kolhydrater per dag. Skulle det vara mer, så tycker jag att mående är viktigare än kolhydratsjakt. Antingen äter jag grönsaker eller också blir det mörk choklad, på tok för mycket nötter och mande, överkonsumtion av mejerier, eller bakverk eller desserter och då känns grönsaker som ett bättre val. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

18 timmar sedan, iAnna sade:

Jag har alltid ätit mycket grönsaker, men nu är jag periodare.

Beroende på vad jag har läst och snöat in på de senaste dagarna, så äter jag ibland bara kött och smör som Tommy Tappar, och ibland mycket grönt, som ovan, med bara en sillstjärt till.

Varierat, med andra ord. :P

Som om jag hade skrivit det själv :)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Petra183 said:

Ett favoritrecept just nu. Dela squash, blomkål och broccoli i mindre bitar och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Blanda i coctailtomater, paprika och gärna majrova och kålrabbi om sådan finnes och ta med 1-2 rödlökar i klyftor eller ringar. Salta och mal över lite peppar och ringa olivolja över. Stek i ugn 200-225 grader, 10 minuter eller mer. Låter man dem stå ca 10 min i ugnen så är grönsakerna fortfarande spänstiga och har en del tuggmotstånd. De kan ätas varma eller kalla eller värmas och de grönsaker som inte går åt kan förvaras ett par dagar eller upp till en vecka i kylen. 

Tusen tack för det tipsen. Låter jättegott. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om det är närodlat eller inte spelar mindre roll det är näringsinnehållet i jorden som är avgörande. Våra marker och särskilt i Skåne är väldigt utarmade. Ringde SGU och frågade om bl.a. mineralinnehållet i marken vi har och de svarade att 70 cm ner är det bra. Men hur många grönsaker når dit???
Ekologiska grönsaker bör vara bättre än de som inte är det eftersom kraven är hårdare men om de är så bra som de var för 100 år sedan vill jag låta vara osagt.

 

Rolle på Österlen

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Lite off topic på tal om utarmade jordar; Jag har skrotat komposttunnan och har fått rabatt från kommunens renhållningsbolag på sophämtningen. Jag testar nu bokashi året runt. Jag har fått för mig att det är det enskilt bästa jag kan göra för matjorden även om det "bara" hamnar i min egen trädgård. Det som komposteras av kommunen används dels till att producera gas till fordon, dels litar jag inte helt på att rätt saker hamnar i komposten, ungefär som läkemedelsrester kan hittas i avloppsvattnet. Tillväxtmässigt har de grönsaker som fått bokashi blivit jättestora (om inte sniglarna kommit före mig...). Bladpersiljan ser ut som stjälksellerin och kvävde vissa andra grödor. Nu ska jag gräva ner senaste hinken i helgen och plantera vitlöken där potatisen växt i år. Nästa år kör jag nog kål mellan vitlökarna för de vill ha det näringsrikt. Förlåt att jag drar iväg men jag tycker ämnet är viktigt och odling är roligt. Och gott. ^_^

https://www.bokashi.se

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MariaF said:

ungefär som läkemedelsrester kan hittas i avloppsvattnet

Vet man inte huruvida läkemedlet man har ansamlas i naturen eller inte så ska man alltid lämna in dem till apoteket.

Bara en liten upplysning, om någon i tråden inte skulle känna till detta. :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Är mycket av en periodare, ibland mycket, ibland lite grönsaker. Just nu blir det lite mer då det bara är att gå ut i trädgården och plocka. Igår kokade jag soppa på mangold,  spenat och tre olika sorters grönkål, samt vitlök. Kokade i hemmagjord köttbuljong. Samt stekte olika sorters squash tillsammans med vitlök i mycket smör. Allt hemma odlat. Gjorde färsbiffar på ekologisk gräsbetat nötkött till. Åt resterna idag. Enda problemet är att min mage inte riktigt tycker om när det blir för mycket grönsaker, men gott är det.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Skymning sade:

Ja, de spolar inte ut dem i avloppet. :angry:
De skickas till förbränning.

Tyvärr slänger användarna själva nära 250 ton, om inte mer, varje år, i soporna och avloppet. :(

En del av läkemedelsresterna i naturen hamnar där på "naturlig" väg. Alltså läkemedel vi använder som vi kissar ut hamnar i avloppet. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

20 timmar sedan, jala sade:

Den enda frukt som är godkänd ur ett keto-perspektiv.

 

Fruit Type Net Carbs (per 100g) Serving Equivalent
Avocado 1.84 About half a medium avocado
Tomato 2.69 One small vine tomato
Rhubarb 2.74 About 2 full stalks
Starfruit 3.93 About one medium
Blackberry 4.31 About 3/4 cup
Raspberry 5.44 About 3/4 cup
Strawberry 5.68 About 3/4 cup, whole

 

https://www.ruled.me/best-low-carb-fruits-avoid/

Några till kan ju vara ok tycker jag men mängden bör ju minska ju längre ner på listan man går och man bör såklart då öka mängden fett.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Trollmormor said:

En del av läkemedelsresterna i naturen hamnar där på "naturlig" väg. Alltså läkemedel vi använder som vi kissar ut hamnar i avloppet. 

Absolut. Därför är det jätteviktigt att inte skriva ut mediciner som inte säkert behövs. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Skymning sade:

Vet man inte huruvida läkemedlet man har ansamlas i naturen eller inte så ska man alltid lämna in dem till apoteket.

Bara en liten upplysning, om någon i tråden inte skulle känna till detta. :)

Läkemedel kommer väl ut i avlopp via vår avföring om jag inte missuppfattat hur kroppen fungerar.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Y62 sade:

Läkemedel kommer väl ut i avlopp via vår avföring om jag inte missuppfattat hur kroppen fungerar.

Tyvärr är det nog så att läkemedlen kommer ut i naturen och grundvattnet oavsett hur vi agerar.
Det blir rätt dyrt om vi skulle behandla det på samma sätt som radioaktivt avfall.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

58 minuter sedan, kickilotta sade:

Krukväxterna "medicineras" också! Tänk på att inte lägga gamla krukväxter i komposten. - Otäckt tycker jag, man tappar lusten helt att köpa dessa hämmade krukväxter. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6702836

Men det gäller väl bara nya växter? När man tagit skott, på skott, på skott på pelargoniorna själv i 10år kan det väl inte vara nån fara? Årets sommarblommor däremot (petunior och liknande) kan jag dock förstå att man inte vill lägga på komposten.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, MariaF sade:

Men det gäller väl bara nya växter? När man tagit skott, på skott, på skott på pelargoniorna själv i 10år kan det väl inte vara nån fara? Årets sommarblommor däremot (petunior och liknande) kan jag dock förstå att man inte vill lägga på komposten.

MariaF, jag tror att bara  nyinköpta växter är behandlade på detta sätt. - Men illa nog ?  -- Länk till Odla med P1

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897120?programid=1667

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...