Jump to content

Vågen och andra lögnhalsar


Recommended Posts

scale-lies

Kan du lita på vågen när du går ner i vikt?

Vi har lärt oss att kliva upp på en våg för att kontrollera om vi går upp eller ner i vikt. Vissa gör det varje dag, andra lite då och då. En del har faktiskt begravt vågen djupt inne i en garderob, för att aldrig plockas fram igen, medan andra har slängt den i soporna eller till och med satt eld på den.

På vår LCHF-klinik väger vi patienterna vid varje besök. Det är verkligen en av markörerna för framgång. Det är vikten alla bryr sig om, men den är minst tillförlitlig. Vågen ljuger konstant om framstegen som gjorts. Det kan vara nedslående speciellt för de som ätit ren ketogen kost i veckor.

Vad vi säger till våra patienter

Det här är vad vi talar om för våra patienter:

 1. Din kropp innehåller mycket vatten och den försöker hålla det stabilt på ca 2 liter. En liter vatten väger ett kilo. Om du dricker ett stort glas vatten kommer du att väga mer. Om du precis har tränat kommer du att väga mindre. Det är bara vatten.
 2. Patienter väger sig ofta hemma, i bara mässingen. Vi föredrar att inte göra på det viset på kliniken. Kläder kan lätt lägga till ett kilo.
 3. Olika vågar ger olika resultat. Det kan vara en signifikant skillnad mellan vågen hemma och den på kliniken. Jag lärde mig det den hårda vägen när min 2-kilos nyfödda dotter “gick ner för mycket i vikt” på en våg på apoteket och “ökade precis som hon skulle” på vågen på kliniken. Ett resultat skickade oss nästan tillbaka till sjukhuset i panik (du kanske känner till att förstagångsföräldrar lätt drabbas av panik), medan det andra fick oss att dra en suck av lättnad. Att hela tiden använda samma våg underlättar.
 4. Muskler väger mer än fett men tar mindre plats. Mina patienter får en fullständig utvärdering tillsammans med Marc Ciminelli, vår kinesiolog, ungefär halvvägs genom det halvårslånga programmet. Vid det tillfället mår de vanligtvis så mycket bättre att de är ivriga att börja röra på sig. När de börjar träna, var och en utifrån sina förutsättningar, ser vi ofta att viktnedgången saktar av. En del patienter blir lite nedslagna av det. De är vana att mäta sina framsteg med hjälp av vågen. Syster Sylvie påminner dem hela tiden om att ett minskat midjemått är en bättre markör för framgång och en mycket bättre markör för metabol hälsa.
 5. Dagen efter intensiv träning kan du också väga mer, dina muskler är ömma och lite svullna.
 6. Att träna och äta hälsosamt kan också öka din bentäthet. Om ditt skelett blir starkare blir det också tyngre.
 7. Kolhydrater kan orsaka att man samlar på sig vatten. Om du har ätit någonting med mycket kolhydrater kommer du sannolikt att samla på dig vatten. Insulin gör att du samlar på dig vatten. En skiva bröd gör inte att du går upp två kilo i fettvikt över en natt.
 8. Förstoppning kan göra att du går upp 0,5-2 kilo.
 9. Hormonella förändringar kan orsaka tillfällig svullnad.
 10. Med mera.

Vågen är alltså en stor lögnare när det handlar om att berätta om dina framsteg. Det är en av de största lögnarna, enligt mig. Men det finns flera. Och de kan vara knepiga, inte bara för patienterna, utan öven för läkarna.

Midjemått

På vår klinik mäter vi också midjan. För att vara precis, vi mäter i höjd med naveln (inte midjan egntligen) och vi försöker hålla en horisontell linje med måttbandet, så att det är lätt att mäta på samma sätt från gång till gång. Vi vet att fett mitt på kroppen (tänk “ölmage”) är en kraftig markör för metabol sjukdom, som insulinresistens, fettlever, kronisk inflammation med mera. Midjemått är en av de erkända officiella kriterierna för metabolt syndrom.

Att minska sitt midjemått är en mycket säkrare markör på hälsoförbättringar än vågen. Och de två går inte med säkerhet hand i hand. Det är ganska vanligt att midjan blir smalare medan vågen inte rört sig alls.

Patienter blir besvikna när vågen tiger still. Sylvie påminner dem om att förlorade centimetrar är en större framgång. De ler lite halvt. De bryr sig fortfarande mest om det som står på vågen. Att förändra det tankemönstret är ett ständigt pågående arbete.

Men centimetrar kan också ljuga.

fat-comparison

Det här är bilder på två patienter med samma midjemått. För att förstå vad du tittar på, föreställ dig att cirklarna är som årsringarna på ett träd.

På vänster sida ser du en hel del muskler. Det är de svarta ovala formerna du ser direkt innanför det vita lagret av fett.

På höger sida ser du ett mycket tunnt lager muskler under fettet. Du ser också MYCKET vitt fett i bukhålan. Det finns i och runt organen. Vi kallar de personerna för smalfeta, smal på utsidan, fet på insidan. En smalfet person kan se normal och frisk ut, men skenet bedrar.

Nedan är åtta exempel på män med samma midjemått.

3-1

 

4Som bilden till höger visar kan du till och med ha samma vikt, samma BMI och samma andel kroppsfett och ändå inte ha samma mängd fett på insidan. Det är fettet i bukhålan som ökar risken för hjärtsjukdom.

Att minska sitt midjemått är alltså fantastiskt som markör för förbättrad metabol hälsa. Men antalet centimetrar kan alltså inte heller litas på fullt ut. Utgå inte från att en person är frisk och inte kan vara drabbad av typ 2-diabetes bara för att midjemåttet inte uppfyller kriterierna för metabolt syndrom.

Blodfetter

På vår klinik lämnar alla patienter många prover i början av programmet, sedan vid tre månader och vid sex månader. Bland annat mäter vi blodfetter. Naturligtvis inte bara LDL. Som dr Ken Sikaris skulle säga (ta en titt på hans fantastiska videos om blodfetter på YouTube) “Om du bara bryr dig om LDL är du 30 år efter”. För att få full förståelse av hur rätt han har om det, ta en titt på The Cholesterol Network System.

Av olika typer av anledningar, när man precis lagt om kosten till LCHF, och speciellt om man har fettlever och/eller mycket övervikt, kan de första provsvaren uppmåla olika typer av scenarior, uppmuntrande eller oroande. Ibland är det bara lyckträff från labbet. Du och din läkare ska inte tolka det som bevis på att LCHF inte är bra eller inte fungerar för dig. För den stora majoriteten av patienter kommer blodfetterna att normaliseras och visa signifikanta förbättringar jämfört med utgångsläget. Men det kan kräva tid.

HbA1c

Här är ytterligare en lögnare: glykerat hemoglobin. Det är en form av hemoglobin (röda blodkroppar) som mäts för att avgöra en persons genomsnittliga blodsockernivå över de senaste tre månaderna. Det är särskilt användbart hos diabetiker. Patienter som äter en mindre mängd kolhydrater och alltså mindre socker, förväntar sig att HbA1c går ner. Men det kan också ljuga.

Om du är diabetiker och äter någon form av blodsockersänkande läkemedel, inklusive insulin, förväntas dina blodsockernivåer gå ner när du börjar med LCHF. De kommer att gå ner till nära normala nivåer, och då kommer jag att minska eller sätta ut något av dina läkemedel. Ditt blodsocker kommer att öka igen (alltid under 12 är mitt mål). När du sedan fortsätter äta LCHF, kommer det att gå ner igen. Jag kommer att minska eller sätta ut ett annat läkemedel. Blodsockret kommer tillfälligt att gå upp lite igen, men kommer att gå ner med tiden. Och så vidare och så vidare. Målet är att, om möjligt, sätta ut alla diabetesläkemedel (liksom även de flesta mot högt blodtryck).

5

Källa: Intensive Dietary Management

När HbA1c mäts mitt i allt detta är det möjligt att det visar ett högre värde än tidigare. Betyder det att LCHF inte fungerar? Verkligen inte. Om det senaste värdet åstadkomms med, låt säga, två eller tre läkemedel färre, då fungerar det definitivt.

För alla patienter som följer LCHF, och för alla läkare som har patienter som äter LCHF, anser jag att det är viktigt att mäta framsteg på fler än ett sätt och att ge hela processen av sjukdomsreversering tillräckligt med tid för att se trenden. Tillåt gupp på vägen, oförklarliga upp- och nedgångar, markörer som tillfälligt pekar åt fel håll. Fokusera på att må bra, inte så mycket på vågen eller de andra lögnhalsarna.

Kom ihåg att ingen fick diabetes eller blev överviktig över en natt. Det tog tid at bli sjuk och det kommer att ta tid för din kropp att bli frisk igen. Fortsätt bara att mata den med LCHF. Och överväg att ställa undan vågen en period.


Dr. Évelyne Bourdua-Roy

Mer

Ketogen kost för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Alla tidiager inlägg av dr Bourdua-Roy

Grunderna i LCHF

Framgångshistorier

LCHF-läkare

Viktnedgång

Inlägget Vågen och andra lögnhalsar dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...